Πάνος Μαυρίδης

Είναι αλήθεια, ότι αυτό το ερώτημα, βασανίζει από τότε που ολοκληρώνει κανείς τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο. "Και τώρα, τι ακριβώς πρέπει να κάνω;" Δυστυχώς, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία προβλεπόμενη διαδικασία σταδιακής μετάβασης από διπλωματούχος, να γίνεις μηχανικός, όπως στο εξωτερικό (πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο...)
Πράγματι, στην πρώτη πενταετία της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ο μηχανικός, "...δεν είναι μηχανικός, αλλά διπλωματούχος" (η φράση ανήκει σε παλαιότερο συνάδελφο, η οποία μάλιστα ακούγεται και ενοχλητική) . Δυστυχώς όμως έτσι είναι. Και το ΤΕΕ (άν και κομπάζει για το αντίθετο) δεν μπορεί να γίνει ο επιστημονικός σύμβουλος του.
Ύστερα από κάποιες πενταετίες και άπειρα λάθη, παραλείψεις, αστοχίες και ...χαμένους πελάτες, αρχίζει να μεταλλάσσεται σε μηχανικό με εμπειρία, γνώση και ικανότητα να παράγει έργο.

Η προσωπική μου άποψη λοιπόν, για τον καλό μηχανικό, είναι ότι πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. Αξιοπιστία
  2. Συνέπεια
  3. Ειλικρίνεια
  4. Ταχύτητα
  5. Οικονομία

Οι μηχανικοί, είναι σαν τους γιατρούς. Η αξία της εργασίας τους αναδεικνύεται μετά την ολοκλήρωση της, αφήνοντας πίσω της, ένα - ένα τα παραπάνω στάδια, από το τέλος προς την αρχή:
Η χαμηλότερη προσφορά θα πάρει το έργο.
Αν υπάρχουν παραπάνω από ένας με τη χαμηλότερη πρόσφορα, ο πιο γρήγορος θα πάρει την ανάθεση.
Στη συνέχεια, ξεχνιούνται αυτά και αναζητείται η ειλικρίνεια. Κατά τη διάρκεια ενός έργου, αναπτύσσονται και ανθρώπινες σχέσεις: η άλλη μεριά θέλει να γνωρίζει την αλήθεια.
Μετά και προς το τέλος του έργου, όλο και περισσότερο, αναζητείται η συνέπεια. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων φαντάζει ...ευαγγέλιο.
Όταν τελειώσει όμως το έργο και όσο αυτό θα βρίσκεται σε λειτουργία, η αξιοπιστία θα είναι αυτή που θα επισκιάσει τα πάντα.
Όλα ξεχνιούνται με το χρόνο : μία υψηλότερη τιμή, μία καθυστέρηση στο χρόνο παράδοσης, κλπ. Όμως ένα λάθος ή μια έξυπνη λύση, θα είναι πάντα εκεί, να υπενθυμίζουν ότι μόνον η αξιοπιστία στο τέλος κάνει τη διάφορα.

Και βέβαια, μόνον όσοι μπορούν να εκτιμήσουν την αξία της αξιοπιστίας, αξίζουν τις υπηρεσίες ενός καλού μηχανικού...


Πάνος Μαυρίδης,
Πολιτικός Μηχανικός
Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού 4,
Χαλκίδα 34100
τηλ 2221077535
fax: 2221085883
www.panosmavridis.blogspot.com